Een professioneel rapport of verslag is pas echt af na het thermisch inbinden van het document. Deze manier van binden verschilt van inbinden met plastic bindringen of wire draadbindruggen omdat de pagina’s niet worden geperforeerd. In deze blog leggen we uit wat thermisch inbinden inhoudt en bespreken we de voor- en nadelen.
Wat is thermisch inbinden?
Thermisch inbinden houdt een document bij elkaar door middel van een zwarte of gekleurde linnen band die tegen de rug is geplakt. Aan de voor- en achterzijde van het document worden schutbladen geplaatst. Gebruikelijk is om aan de voorkant te kiezen voor een doorzichtig, plastic schutblad en aan de achterzijde voor gekleurd karton.
Bijzondere schutbladen
Naast schutbladen van plastic en karton zijn er met thermisch binden nog meer opties voor een professionele look. Mag je drukwerk er wel wat chiquer uitzien? Dan kun je kiezen voor schutbladen in een linnen- of lederlook. Bijvoorbeeld omdat het gaat om een uitgebreid verslag waarmee je indruk op een belangrijke klant wil maken. Wil je het jezelf graag wat makkelijker maken? Kies dan voor thermocovers waarbij de voor- en achterkant al aan elkaar vast zitten. Deze hoef je dus alleen maar om het rapport heen te leggen en je kunt het meteen thermisch inbinden.
Voordelen van thermisch binden
Het voordeel van thermisch inbinden is dat je document goed te lezen en bekijken blijft. Je kunt het namelijk goed openslaan en het rapport of verslag geopend laten liggen. Wilt u het ingebonden document verzenden? Dat is geen probleem bij gelijmd drukwerk omdat dit niet dikker wordt door het binden. Ook is deze manier van binden handig als de papieren gearchiveerd moeten worden omdat deze makkelijk te stapelen zijn.
Nadelen van lijmen
Alhoewel thermisch inbinden ontzettend handig is heeft het ook zijn nadelen. Als het document eenmaal gebonden is kun je bijvoorbeeld geen pagina’s meer toevoegen. Daarnaast kun je het document niet meteen gebruiken of bekijken. Het is namelijk belangrijk om het document minimaal een half uur gesloten te houden na het lijmen. De lijm is dan namelijk nog warm en heeft zijn maximale kleefkracht nog niet bereikt
Je bestelt een inbindmachine voor professioneel of particulier gebruik gemakkelijk online. Er zijn al machines voor thermisch inbinden te koop vanaf €60,-.