Lamineermachine
Een lamineermachine is een erg praktisch apparaat om documenten, naamkaartjes, stickers en dergelijke mee te plastificeren. Op die manier bescherm je je documenten en zijn ze bovendien mooier te presenteren. Deze machines zijn verkrijgbaar bij grotere warenhuizen, drukkerijen en kantoorvakhandels.
Vereisten bij lamineren
Wat zijn de dingen waar je op moet letten als je gaat lamineren door gebruik te maken van een lamineermachine? Je kunt uiteraard ook documenten laten plastificeren bij printshops of online. Wil je echter vaker producten lamineren, dan is het aan te raden om hier zelf een machine voor te kopen. Een lamineermachine is al verkrijgbaar vanaf ongeveer € 20 en ook deze modellen functioneren uitstekend. Je dient bij aanschaf wel rekening te houden met de formaten waarop je wilt kunnen lamineren en eraan te denken van welk materiaal de producten gemaakt zijn. Sommige documenten, zoals foto’s of papier dat met een inkjet printer is afgedrukt, kunnen verkleuren door de hitte. In deze gevallen heeft het de voorkeur om een lamineermachine te kopen die lamineert met behulp van verwarmde rollen. Deze zogenaamde hotrol-machines verhitten en persen de lamineerhoes op hetzelfde moment aan. Hierdoor wordt een veel beter resultaat verkregen. Dit is vooral te zien bij (chemisch ontwikkelde-) foto’s en volvlakken.
Let op: thermisch papier kan NOOIT gelamineerd worden. Door de warmte zal het papier volledig zwart worden.
Veiligheid
De warmte die een lamineerapparaat produceert, kan lastig zijn voor de omgeving en jezelf. De meeste machines hebben gelukkig functies ingebouwd die deze risico’s inperken.
Op de eerste plaats zijn alle machines voorzien van beschermkappen. Hierdoor kun je je niet branden aan de hete rollen. De machine wordt, ook na langer gebruik wel warm, maar niet gevaarlijk heet. Sommige duurdere modellen schakelen zichzelf uit om energie te besparen. Wanneer de lamineerhoes scheef wordt ingevoerd, en de machine dreigt vast te lopen, is het verstandig om de machine direct uit te schakelen of via de reverse-knop de invoerrichting om te draaien, waarmee de scheef ingevoerde hoes weer uit de machine komt. Een reverse-toets is ook een beveiligingsmaatregel wanneer bijvoorbeeld kledingstukken onbedoeld tussen de rollen terecht komen.
Via internet zijn diverse types verkrijgbaar met verschillende prijzen en opties. Ga je een lamineermachine kopen, houdt dan deze tips in je achterhoofd waardoor je de beste keuze maakt.